Har det verkligen gått så långt, eller överdriver aina lite...?

Facerape kan ge böter

Att använda någon annans Facebook-konto utan tillåtelse (facerape) är olagligt och klassas som dataintrång. Ett brott som kan ge böter eller upp till två års fängelse.

Enligt Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, är det oklart hur vanligt det är med kapade Facebook-konton och falska statusuppdateringar, så kallade facerapes.

– Antalet anmälda dataintrång fördubblades mellan 2010 och 2011, men det går inte att utläsa hur många som rör Facebook. Många ungdomar råkar ut för det här, men inser nog inte att de kan anmäla det, säger han.

Det räcker med att olovligen läsa någons redan öppna Facebook-sida för att göra sig skyldig till ett brott.

– Det är samma sak som att gå i en annan persons lägenhet. Bara för att den personen glömt att låsa dörren betyder inte det att du har rätt att gå in, säger Anders Ahlqvist.

För att undvika att få ditt Facebook-konto kapat finns det flera enkla saker du kan göra. Anders Ahlqvist bästa tips är att vara noggrann med säkerheten och logga ut från kontot eller låsa datorn så fort du lämnar den. Ett annat sätt att hålla bort ovälkomna besökare är att byta till ett svårare lösenord.

– Och om du anser att du varit utsatt för ett brott – anmäl det till Polisen, säger Anders Ahlqvist.

Nyhet från

Rikspolisstyrelsen

Jag har massor av tankar och åsikter om detta, men jag orkar verkligen inte. Tack aina då vet jag, men jag kommer ändå inte sluta facerapea min kompisar!






Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo