Min matchningsprocess

En av de viktigaste, roligaste och mest intressanta delen är matchningsprocessen, när au pairen ska sticka fram tårna och visa varför man ska välja just "MIG" och hostfamiljer ska finna en passande för arbetet. Jag blev informerad av företaget att det kan dröja en obstämd tid, dagar/månader, innan profilen blivit kontrollerad och matchad med en familj. Att ens profil ska matchas med en familj är olika för alla. Men jag slogs av stor förvåning när redan nästa dag damp det in ett mejl om att jag blivit matchad med min första familj.
 
Familj 1 13/8
Virginia,
11årig tjej, 13årigt pojke, 18årig pojke
 
Jag valde att neka denna familj. Vilket betyder att jag på min profil kunde välja att skriva till familjen och visa intresse eller skriva en utvärdering till företaget om varför jag nekar familjen och sedan gå vidare med matchningen. Min anledning var pga deras profil, det var inte familjen för mig helt enkelt. Dock tycker jag så här i efterhand att man kan ge alla familjematchningar en chans och planera in ett Skypesamtal, det var inte något jag gjorde. Jag värderade bland annat var familjen bodde, vilket är DUMT! Jag är extremtglad att jag la ifrån det kravet, för annars hade jag aldrig tagit kontakt med min slutliga hostfamilj.
 
Famil 2 14/8
New Jersey
3årig tjej, 2årig tjej
Nekade även denna familj. Jag kände att lite äldre barn skulle passa mig bättre.
Det var väldigt svårt för mig att utförligt skriva till företaget varför jag nekade familjerna, för jag ville samtidigt inte utesluta yngre barn, om en fantastisk familj med unga barn skulle ta kontakt hade jag självklart övervägt familjen ändå. Ett exempel på min utvärdering är: This seems like a nice family but I don't feel the right connection with them, they are not what I'm looking for. Inte speciellt utförlig eller en bra anledning så företaget ringde faktiskt upp mig efter en nekelse och frågade personligen varför jag nekade. Men då sa jag rakt och ärligt hur det låg till, att jag inte kände att vi hade nog mycket gemensamt och inte kände mig bekväm med deras vardag, något liknande.
 
Familj 3 15/8
Pennsylvania
Kille 8år, kille 10år, tjej 10år, tjej 13år
Nekad. Även fast barnen var lite äldre så kändes det väldigt mycket med fyra stycken barn.
 
Familj 4 16/8 & 5 17/8
Maryland & Massachusetts
Dessa två familjer hörde aldrig av sig till mig (skickade inget intressemejl) så utan att jag behövde neka dom försvann de från min profil efter 48h och machningsprocessen fortsatte.
 
Familj 6 20/8
Virginia
Kommer inte ihåg ålder men det var en tjej och singelmamma.
Detta var faktiskt första familjen jag verkligen tog upp kontakten med och hade ett inplanerat Skypesamtal. När jag satt och väntade framför Ipaden var jag så nervös för samtalet att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Jag hade studerat deras profil och skrivit ner frågor, även fast jag kände mig hyffsat förberedd så höll jag på att skita blod. Jag var så nervös att jag höll på att balla ur. Klockan gick och mamman var 15 min sen för samtalet och de 15 minuterna blev till 35 och tillslut en timme. Då gav jag upp och hörde inte mer från den familjen.
 
Familj 7 21/8 (MIN HOSTFAMILY)
Virginia, Falls Church
Tjej 8år, tjej 10år, tjej 13år, tjej 15år
 
 
Med krav bortblåsta och en inställning att jag från och med då ska ge alla en chans och prata med familjerna, jag hade trottsallt gått igenom en del familjer vid det laget. Där var den, precis runt hörnet, min hostfamilj. Inför vårt första Skypesamtal (som blev mitt absolut första med en familj) var jag än en gång skitnervös men när jag klickade på den gröna "svara-knappen" rann det av mig. Jag tror redan då att jag visste att det skulle leda positivt, samtalet vara bara med mamman, hon var otroligt avslappnad, vilket smittade av sig på mig och engelskan flöt på. Hon var pratglad och i hennes svar tog hon även med mina följdfrågor utan att jag behövde ställa dem. Efter ca 1timme kände vi oss båda nöjda med frågor och svar och planerade direkt in ett till Skypesamtal med barnen. 
När samtal nummer med tjejerna tog rum var jag i princip sold, men fortfarande lite avvaktande pga att det var faktiskt den första familjen jag pratat med på riktigt och hade ingenting att jämföra med. Men tjejerna tog mig med storm, sköna, härliga och pratglada. Den äldsta låg dock och sov och henne har jag inte haft chansen att prata med än, hon är rätt upptagen med sina sporter, dock inte länge tills jag får träffa henne irl. Hur som haver, nu ska jag inte vara dubbelmoralig med att en tidigare familj med fyra barn var "för mycket", men här finns det ett undantag. Pappan har nämligen de tre äldsta barnen med en annan kvinna och de bor större delen hos sin mor och kommer därför inte vara mitt ansvar på samma sätt som den yngsta. De tre är även äldre och enligt mamman kommer de och går lite som de vill.
Efter tre skypeamtal, däribland en housetour av 8 och 10åringarna, ett antal mejl, ett samtal med en av deras tidigare au pair och tusentals sekunder åt fundering utsprida över dag och natt, bestämde jag mig för att skicka ett mejl till denna familjs mamma för att berätta att jag vill vara deras au pair "if you would like to have me". Svaret var positivt, de var glada över mejlet jag skickat och sa att de gärna vill att jag ska vara deras au pair och meddelade företaget att "låsa" oss som hostfamily och au pair.
Så ligger det till iallalfall. Det blev Virginia trottsallt, inte Kalifornien eller Florida men jag är väldigt nöjd med vart jag hamnat än så länge, även fast jag inte landat i USA känns allt bra med familjen, FÖRVÄNTANSFULL hur allt kommer vara.
 
 
 
TIPS!
  • Skypea med dina matchningar, rätt vad det är så är familjen över fördomsförväntningarna. Ett samtal säger tusen gånger mer än en profil med meningar och några bilder, det kan inte spegla familjens personlighet.
  • Dumpa kravet på vart i USA familjen bor. Satsa på familjen och hur du går ihop med dem, du ska trottsallt bo i samma hus som dem i minst ett år! (Jag skulle gett mig själv en käftsmäll för en månad sedan för hur fixerad jag var över vart de bodde, fyskäms, jag hade ångrat mig så hårt om jag bara gått på vart de bodde...) 
  • Det finns möjlighet att förlänga sitt au pair år, antingen i samma familj man bor hos eller välja en ny familj och då får man faktiskt chansen att önska delstat där man skulle vilja ha en familj. Jag har inte tagit något beslut men jag satsar istället på det om jag skulle vilja bo i en viss stat.
  • Ha tålamod! Inför att få en matchning och få prata med familjen (förbered dig på att vara flexibel med tid, min familj ställde in två samtal endast minuter innan, jag blev less men självklart måste man förstå att det är upptagna familjer, det är anledningen till varför de söker au pair).
  • För gudsskull, hoppa inte på första bästa tåg. Ta din tid att fundera och känn efter. Som sagt, vissa får sin perfektamatchning redan på första försök, för andra (mig) tar det 7 stycken familjer innan man träffar på "the one".
  • Försök prata med alla medlemmar i familjen, hehe även fast jag inte gjort det så är det viktigt. Både barnen och båda föräldrarna!
  • Ett grymt tips som underlättade mitt beslut om jag skulle välja min familj eller inte var att prata med en av deras tidigare au pairer. Hon var ärlig och öppen och det kändes verkligen bra att ha prata med någon som varit i sittsen jag ska sätta mig i.

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo